2min

Tags in dit artikel

, ,

ThreatSense.Net toont in zijn maandelijkse top tien van bedreigingen een paar nieuwe namen. Meest opvallend is de nieuwe nummer één, Agent.NCC. Deze trojan was echter geen uitschieter; de verschijningspercentages in de top tien lagen afgelopen maand dicht bij elkaar. De totale top tien van maart is goed voor ongeveer 15 procent van het totale aantal gedetecteerde bedreigingen.

In maart 2007 behaalde de trojan Win32/PSW.Agent.NCC het hoogste percentage van alle computerbedreigingen. Deze trojan probeert wachtwoorden te achterhalen door middel van key-logging.

Nummer twee in de lijst is Netsky.Q, ook wel bekend als Netsky.P. Deze worm verstuurt zichzelf als e-mailbijlage. Daarnaast wordt hij verspreid via peer-to-peer-netwerken. De Netsky-familie is hardnekkig en al meer dan een jaar aanwezig in de top tien.

TrojanDownloader.Agent.AWF staat op nummer drie. Deze bedreiging wordt gebruikt om ander malware van website te downloaden om botnets te creëren. Via deze botnets worden spamberichten verstuurd en DDOS-aanvallen uitgevoerd.

De top tien ziet er als volgt uit:

# Naam: Percentage
1 Win32/PSW.Agent.NCC 2,00%
2 Win32/Netsky.Q 1,78%
3 TrojanDownloader.Agent.AWF 1,69%
4 Win32/Adware.Boran 1,55%
5 Win32/PSW.QQRob 1,51%
6 Win32/Adware.Yisou 1,46%
7 Win32/Perlovga 1,36%
8 Win32/Medbot.HF 1,19%
9 Win32/Nuwar.gen 1,18%
10 Win32/BHO.G 1,16%

Nienke Ryan, Product en Strategie manager bij NOD32 Nederland licht toe: "Er staat ook deze maand weer een aantal nieuwe namen in de top tien, maar het zijn overwegend varianten van al lang bestaande bedreigingen. Het blijft voorlopig de trend dat virusschrijvers kleine aanpassingen doorvoeren om zo virusscanners te omzeilen. Het gebruiken van een pro-actieve virusscanner, die zoekt naar overeenkomstige kenmerken tussen bedreigingen, blijft dus van groot belang."