1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De Europese Commissie (EC) heeft aangekondigd dat het meer wil gaan doen tegen criminaliteit op het internet. Zo moeten de regelgeving duidelijke en zinvoller worden en moet de samenwerking tussen verschillende landen beter worden.

Volgens de Commissie zijn er drie verschillende vormen van cybercrime, te weten algemene vormen van criminaliteit als van fraude en het publiceren van illegale content en specifieke criminaliteit op het internet, zoals denial-of-service aanvallen en hacken. Momenteel is er wel wetgeving omtrent cybercrime beschikbaar, maar deze wetten zijn volgens de EC te algemeen. Er moeten daarom wetten komen die gericht zijn op specifieke criminaliteit. Zo zal de EC aan de slag gaan met wetten tegen diefstal van identiteit op het internet.

De Commissie ziet wel een aantal aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden in de strijd tegen cybercrime. Zo worden cybercriminelen steeds professioneler en gaan ze zorgvuldiger te werk. Ook zijn de wetten in de verschillende EU-landen niet in overeenstemming met elkaar en zijn consumenten niet goed op de hoogte van de gevaren.

Een aantal van die aandachtspunten moeten uit de weg geruimd worden door organisaties als Europol uit te breiden en sterker te wapenen tegen cybercrime. Een andere mogelijkheid is dat de EC meer gegevens wil gaan laten verzamelen en betere statistieken over cybercrime beschikbaar wil hebben.