2min

Tags in dit artikel

, ,

Maar liefst de helft van de industriële bedrijven is niet goed voorbereid op mogelijke cyberaanvallen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Fortinet liet uitvoeren door Forrester Consulting.

Door de toenemende digitalisering zijn deze bedrijven kwetsbaarder dan ooit. De bedrijven erkennen het belang van cybersecurity, maar blijven tegen obstakels aanlopen.

Grotere dreiging door digitalisering

Steeds meer industriële bedrijven gebruiken digitalisering op de fabrieksvloer, onder andere voor het verbeteren van de efficiëntie en voor meer inzicht in de productieprocessen. 66% van de bedrijven geeft aan dat hun fabrieken gebruikmaken van IP-netwerken.

Door deze netwerken groeit het aanvalsoppervlak binnen de bedrijven, wat ze kwetsbaarder maakt voor cyberaanvallen. Slechts de helft van de industriële bedrijven gaf aan dat de machines op de werkvloer goed zijn ingericht om cyberaanvallen af te slaan.

Uitblijvende samenwerking tussen IT- en OT-omgevingen

Naast het hoge dreigingsgevaar, bleek uit het onderzoek van Fortinet dat industriële besturingssystemen gevaar lopen door het uitblijven van samenwerking tussen de beheerders van IT- en OT-omgevingen. 51% van de respondenten gaf aan dat beide teams los van elkaar opereren.

Het OT-team draagt zorg voor de bedrijfskritische industriële apparatuur en eventuele oplossingen voor OT-beveiliging. Het IT-team houdt zich enkel bezig met het beheer van de beveiliging van de IT-omgeving. Dat terwijl 91% van de bedrijven aangeeft dat de beveiliging van de machines op de fabrieksvloer een gedeelde verantwoordelijkheid van het IT- en OT-team zou moeten zijn.

Door betere convergentie en samenwerking tussen de IT- en OT-teams kunnen bedrijven dubbel werk en dubbele workflows terugdringen. Daarbij zorgt het voor een verbeterd overzicht bij het bestrijden van cyberbedreigingen.

Fortinet laat weten dat Industriële bedrijven op operationeel niveau veranderingen moeten doorvoeren. Volgens de beveiligingsspecialist moet de kloof tussen IT- en OT-omgeving worden gedicht om wederzijds vertrouwen tussen beide teams op te bouwen. Naarmate het aanvalsoppervlak groeit, moeten IT- en OT-teams hun krachten bundelen om het overzicht te verbeteren en effectievere bescherming te bieden tegen cyberbedreigingen.