2min

Het aantal gebruikers dat maandelijks wachtwoordloze inlogopties van Microsoft gebruikt, heeft een mijlpaal van 150 miljoen bereikt. In november 2019 betrof dit aantal nog 100 miljoen.

Volgens Microsoft betreft het gebruikers van Azure, GitHub, Office en Xbox. Ze maken gebruik van Windows Hello (vingerafdruk en gezichtsherkenning) om toegang te krijgen tot Azure Active Directory-netwerken. Ook wordt er gebruikgemaakt van de officiële Microsoft Authenticator app en de op FIDO2-gebaseerde security keys om op verschillende online accounts in te loggen zonder het invullen van een wachtwoord.

Multi-factor authentication

Microsoft zegt dat een van de huidige doelstellingen is om gebruikers te pushen en te ondersteunen om multi-factor authentication (MFA) of wachtwoordloze inlogoplossingen te gebruiken om hun accounts te beveiligen.

Microsoft zei vorig jaar dat multi-factor authentication 99,9 procent van alle account takeover aanvallen blokkeert en dat MFA bypass aanvallen zo zeldzaam zijn dat het bedrijf niet eens goede statistieken heeft over dit soort hacks. Mensen die accounts alleen beveiligen met een wachtwoord, worden vaak blootgesteld aan eenvoudige cyberaanvallen. Gebruikers zijn namelijk geneigd om wachtwoorden te hergebruiken, waardoor deze accounts een makkelijk doelwit zijn voor hackers.

Het gebruik van wachtwoordloze inlogoplossingen kan vaak ook een economisch voordeel opleveren, namelijk in de vorm van lagere technische ondersteuningskosten, omdat medewerkers geen wachtwoord vergeten en vervolgens resetten. De supportdesk van bedrijven hebben 30 tot 60 procent van de tijd te maken met oproepen over het resetten van wachtwoorden.

Intern gebruik

Intern heeft het merendeel van het personeel van Microsoft al de overstap gemaakt naar wachtwoordloze systemen, volgens Joy Chik, Corporate Vice President, Microsoft Identity.

“Microsoft’s IT-team is overgestapt op wachtwoordloze authenticatie en nu meldt 90 procent van de Microsoft-medewerkers zich aan zonder een wachtwoord in te voeren”, aldus Chik. “Als gevolg daarvan zijn de kosten voor de ondersteuning van wachtwoorden met 87 procent gedaald.”

Tip: Okta gaat voor voor wachtwoordloze toekomst met meer use cases