Security-professionals ervaren de meeste stress door ongetrainde en kwaadaardige gebruikers.

Dat stelt KnowBe4 op basis van onderzoek onder 200 bedrijven uit twaalf verschillende sectoren. De opvallendste bevinding van het onderzoek is dat cybersecurityprofessionals tot 125 procent meer stress ondervinden door wat zij aanmerken als untrained and malicious users, aangezien deze groep de kans op cyberaanvallen vergroot.

De gebruikers zorgen vaak voor de nodige problemen omdat zij apparaten en applicaties gebruiken die niet door de bedrijven zijn goed gekeurd, maar ook omdat gebruikers zich vaak weinig aantrekken van het naleven van het cybersecuritybeleid van het bedrijf. Driekwart van ondervraagde Engelse organisaties maakt zich dan ook zorgen over het gebruik van applicaties en apparaten zonder toestemming van de organisatie.

Verder is bijna twee derde bezorgd over een toereikend budget om de kosten van het IT-personeel te kunnen dekken. Tegelijkertijd maakt bijna zeven op de tien (69 procent) van de organisaties zich zorgen om ‘credential compromise’, een cyberaanval die voor veel bedrijven wordt gezien als een groot gevaar.

Securitybeleid

Volgens KnowBe4 zijn cybercriminelen meedogenloos in het aanpassen van strategieën om maximaal resultaat te behalen. Het bedrijf geeft dan ook aan dat geen enkele organisatie het zich nu kan veroorloven om achterover te leunen. Personeel informeren over de juiste regels en het cybersecuritybeleid van het bedrijf handhaven zijn nog steeds de beste manieren om potentiële bedreigingen tegen te gaan.  

Tip: Cybercriminaliteit steeds geavanceerder: “we kunnen zo niet doorgaan”