1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Virusbestrijder G Data voorspelt dat in 2008 hyves de dupe zal gaan worden van hackers. Hyves is de grootste profielenwebsite van Nederland en dus een goed doelwit voor hackers.

Waarschijnlijk zal een poging worden gedaan om gegevens te ontfutselen. Deze kunnen dan misbruikt worden door spam en phishing e-mails te versturen naar de gebruikers zodat ze schadelijke programma’s installeren. G Data zegt hierover: "Het gebruik van deze schadelijke programma’s, die volledige files, folders of delen van hard drives kunnen versleutelen, was eerder uitzondering dan regel in 2007. Dit zal veranderen in 2008."

De Duitser Dirk Hochstrate, beveiligingsexpert zegt over 2008 het volgende: "We verwachten dat het aantal afpersingen met versleutelde zakelijke bestanden het komende jaar zal toenemen. Tot nu toe leidde het contacteren van slachtoffers op een bepaald moment tot identificatie van de dader. Het risico stond dus niet in verhouding met de opbrengst. Het internationale netwerk van witwassers biedt hier nu nieuwe mogelijkheden voor"

Hochstrate verwacht dat banken volgend jaar minder last zullen hebben van phishers, maar dat webwinkels het nieuwe slachtoffer worden. Ook vacaturewebsites, online games en sociale netwerken zijn volgend jaar het meest vatbaar voor phishing.