1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Mozilla beweert dat het geheugengebruik van Firefox 3 lager ligt dan dat van Microsoft’s Internet Explorer 7. Firefox 2 zou geheugenproblemen hebben, maar die moeten met Firefox 3 tot het verleden behoren.

Volgens Mozilla-ontwikkelaar Stuart Parmenter geeft Internet Explorer het geheugen niet vrij wanneer het wordt afgesloten en bij Firefox 3 zou dit wel het geval zijn. Het grootste probleem ligt bij de "geheugendefragmentatie" die ontstaat als het programma langere tijd wordt gebruikt. In Firefox 3 gebeurt dit niet, waardoor de definitieve versie van deze derde editie 22 procent minder geheugen gebruikt dan Internet Explorer 7. De cache van de browser is ook aagepast en zorgt er nu voor dat in het verleden bezochte pagina’s sneller worden geopend.

In de onderstaande grafiek staat dat de bètaversie van Firefox 3 maarliefst 60 procent minder geheugen gebruikt dan zijn voorganger Firefox 2. Ook blijkt dat Firefox 3 aan het einde van de test 400MB meer geheugen overlaat dan Internet Explorer 7. "Ons harde werken heeft zich uitbetaald. We zijn veel lichter dan voorgaande versies van Firefox en andere browsers. Je kunt de browser langer openhouden zonder veel geheugen te gebruiken. Extensies en uitbreidingen veroorzaken minder vaak geheugenlekken", aldus Parmenter. Er wordt bij Mozilla gebruikgemaakt van geautomatiseerde tools om geheugenlekken op te sporen die door de nieuwe code kan worden veroorzaakt.