Mozilla heeft vannacht de eerste bètaversie van Firefox 7 gelanceerd. Zoals eerder al beloofd werd, gebruikt deze versie van Firefox duidelijk minder systeemgeheugen.

Door de jaren heen is Firefox aardig wat zwaarder geworden. Bij de introductie van de webbrowser was deze duidelijk sneller dan de grootste concurrent, Internet Explorer. Het verschil is in de loop der jaren echter wel verdwenen. Mozilla heeft zichzelf met de release van versie 7 voorgenomen om een zuinigere browser te bouwen.

Vooralsnog dus met succes, de eerste bèta gebruikt 20 tot 30 procent minder geheugen dan voorgaande versies, in sommige gevallen loopt het verschil zelfs op tot 50 procent. Volgens Nicholas Nethercote, medewerker bij Mozilla, is er hard gewerkt aan verschillende methodes voor geheugenbeperking. Zo zal Firefox 7 het geheugen opschonen wanneer tabbladen gesloten worden, alsook beter bestand zijn tegen dagenlange sessies van gebruik.

Verdere verbeteringen zijn onder anderen ondersteuning voor Azure Direct2D voor canvas en verbeteringen in de manier waarop Firefox omgaat met CSS3 tekst-overflow. Natuurlijk zijn er ook weer de marketingpraatjes, zo laadt Firefox websites sneller in en start het programma sneller op.

Firefox 7 wordt verwacht op 27 september, de eerste bèta van het programma is op te verkrijgen op de website van Mozilla.