Mensen die van plan zijn rijk te worden door het verspreiden van spyware kunnen beter Nederland overslaan. Het besmetten van duizend computers levert namelijk slechts vijftien euro op.

Dit blijkt uit cijfers van MessageLab, dat een onderzoek gedaan heeft naar prijzen die betaald werden voor het installeren van spyware. Vooral computers die deel uitmaken van een botnet zijn vaak de dupe van spyware-infecties.

De prijs die per duizend geïnfecteerde computers betaald wordt verschilt enorm per locatie. Zo krijgt iemand die in Azië duizend computers infecteert slechts 1,77 euro. Australië staat bovenaan de lijst als het gaat om de meeste opbrengst per duizend geïnfecteerde computers. Daar wordt namelijk zo’n zestig euro betaald per duizend geïnfecteerde computers. Groot Brittannië zit hier precies tussenin, daar levert het zo’n dertig euro op.

Nederland is niet het enige land waar maar vijftien euro betaald wordt. Ook in Duitsland, Spanje, Frankrijk, Denemarken en Griekenland levert het maar vijftien euro op. "Het geld dat verdiend kan worden is afhankelijk van het aantal installaties, wat suggereert dat de spyware in combinatie met botnets wordt gebruikt" aldus MessageLab.