2min Security

Advocaten nieuw doelwit Nigeriaanse spammers

Nigeriaanse spammers hebben nieuw doelwit gevonden voor hun illegale praktijken. Advocatenkantoren in Amerika en Canada zullen nu moeten uitkijken om oplichting tegen te gaan.

Advocaten nieuw doelwit Nigeriaanse spammersUltrascan, een associatie van detectives in 69 landen, heeft al klachten binnengekregen van van Amerikaanse en Canadese advocatenkantoren. De spammers hebben niet alleen een nieuw doelwit gevonden, maar gebruiken ook een nieuwe manier van werken.

Zo worden de advocatenkantoren niet via spam benaderd, maar worden ze direct aangeschreven. De spammers doen zich voor als een Chinees bedrijf wat juridische hulp nodig heeft in Noord-Amerikaanse markt. Er wordt netjes een offerte opgemaakt en een bedrag voor de diensten afgesproken.

Daarna sturen de spammers een cheque dat een bedrag bevat die vele malen hoger is dan het afgesproken bedrag. De spammers verzoeken het advocatenkantoor dan om het verschil terug te boeken. Echter is de oorspronkelijke cheque niet geldig en kan het advocatenkantoor naar het geld fluiten.

"Het is een van de beste trucs die we tot nu toe gezien hebben. Hij is bedacht door een Nigeriaan die een groot netwerk leidt en allerlei formaten bedenkt. Dit nieuwe dateert van januari. Ze benaderen vooral de middelgrote kantoren. Die durven ook niet echt aangifte te doen omdat dat niet goed is voor hun reputatie." aldus Frank Engelsman van Ultrascan.

Advocaten nieuw doelwit Nigeriaanse spammersHet is niet toevallig dat de spammers zich richten op advocatenkantoren die gericht zijn op de Noord-Amerikaanse markt. Deze hebben namelijk een goede reputatie bij de banken, waardoor de banken niet opkijken als er een Chinese cheque binnenkomt of een groot bedrag teruggestort wordt. Ook financieel gezien zijn Amerika en Canada aantrekkelijker: "De cellen die deze oplichting uitvoeren hebben specifiek de opdracht gekregen om deze markten te benaderen, ik verwacht niet dat Nederlandse advocatenkantoren worden aangeschreven."

Vooralsnog is er pas één geval bekend waarbij een advocatenkantoor gedupeerd is. Het gaat om een kantoor uit Chicago dat door deze methode 125.000 dollar afhandig is gemaakt.

Bron:Emerce