2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Dinsdagavond is in Maastricht een 20-jarige man aangehouden door het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche. De man wordt verdacht van inbraak op een Amerikaanse spelletjesfabrikant en de diefstal van creditcard- en klantengegevens.

In 2006 zou hij ingebroken hebben in de servers van het Amerikaanse bedrijf Activision en zo een kopie hebben gestolen van het multiplayerspel Enemy Territory: Quake Wars, wat toen nog in ontwikkeling was. Van het illegaal gedownloade spel werden screenshots op het web geplaatst.

Activision huurde vanwege de inbraak een particulier recherchebureau in om de dader op te sporen en dat bureau legde al snel contact met de Limburgse man die mogelijk onder het pseudoniem MaddoxX schuilging. Toen het spel illegaal op de markt was uitgebracht, had het bedrijf 40 miljoen dollar schade kunnen lijden.

Verder bleek ook uit het onderzoek dat de man toegang had tot andere delen van het bedrijfsnetwerk van Activision. In Nederland is daarom ook aangifte gedaan namens de spellenfabrikant door Stichting BREIN. Ook Valve Software Corporation heeft aangifte gedaan tegen de man vanwege indringing op computersystemen van dat bedrijf in 2007. Van Valve zou de Limburger klanten- en creditcardgegevens hebben gedownload. Het bewijs van die daad maakte hij zelf publiekelijk bekend op het internet.

Het Team High Tech Crime bracht verder aan het licht dat hij nog eens over de gegevens van 50.000 creditcards beschikte en dat hij daarmee bestellingen voor laptops, mp3-spelers en beeldschermen op het internet plaatste. Die gegevens waren waarschijnlijk afkomstig van een onlineticketbedrijf in Engeland.

Bij doorzoeking van het huis van de man is beslag gelegd op zijn computer, administratie en een karabijn. De man werd vandaag voor de rechter-commissaris van Rotterdam voorgeleid.