Abonneer je gratis op Techzine!

McAfee heeft de resultaten van zijn Spammed Persistently All Month-onderzoek gepubliceerd. In het project werden 50 gebruikers van 10 landen gevraagd onbeschermd over het web te surfen en zoveel mogelijk spam als mogelijk te verzamelen.

De proefkonijnen waren in staat om maar liefst 104.000 spamberichten te verzamelen, wat neerkomt op een gemiddelde van 2.096 berichten per persoon en 70 spamberichten per dag per gebruiker.

Bovenaan de lijst van gebruikers die het meeste gespamd waren, stonden de Amerikanen, met 23.000 berichten verdeeld over de vijf gebruikers uit dat land. Brazilië was tweede met net geen 16.000 berichten. Ook Nederland deed mee, en kwam terecht op de zevende plaats met 6378 berichten.

De vrijwilligers reageerden op elk spambericht, kochten de aangeboden producten aan en schreven zich in voor competities. Er werd een record bijgehouden om spampatronen in de verschillende landen te herkennen, zoals welk spamonderwerp het meeste in de e-mailbox verscheen.

Deelnemers van het onderzoek merkten al snel dat hun computers een stuk langzamer gingen werken vanwege de ongewilde software-installaties. "In slechts 30 dagen was er een aanzienlijke verandering waarneembaar in de prestaties van de computers van de proefpersonen," aldus Jeff Green, senior vice president van McAfee Avert Labs

"Dit geeft weer hoeveel malware werd geïnstalleerd zonder medeweten van de gebruiker en dat spam meer is dan alleen een irritatie. Het is een zeer realistische dreiging."

Verder bleek uit het onderzoek dat in de Verenigde Staten de meeste ‘adultspam’ verzonden wordt, terwijl in het Verenigd Koninkrijk het waarschijnlijkst is om tegen een Nigerian 419-scam aan te lopen. De Britten ontvingen meer dan 23 procent van dit soort berichten.

Aan de top van het meest verzonden onderwerp van spamberichten staan de financiële diensten, gevolgd door advertenties en gezondheids- en medicijnspam. E-mailberichten voor volwassenen kwamen op de vierde plek en op de vijfde plek stonden aanbiedingen van gratis items. Als laatste stonden de Nigeria 419-scams.

McAfee nam ook een toename waar van taal- en locatiespecifieke spam, vooral in Frankrijk en Duitsland. Ook de grote spamladingen in Brazilië en Mexico duiden op een toename van spam in de opkomende economieën.

Alle deelnemers waren op de hoogte van het spamprobleem, kwamen uit verschillende delen van de wereld en hadden verschillende interesses en een verschillende levensloop. Toch waren ze allemaal verbaasd over de grote hoeveelheid spam die ze ontvingen.

Meer over het onderzoek, waaronder de blogs van, ook de Nederlandse, deelnemers, vind je op de website van het spamonderzoek.