1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Trojaanse paarden blijven een populair stukje malware. Ongeveer tachtig procent van alle aanrakingen met malware heeft te maken met Trojaanse paarden, dat zegt BitDefender althans.

De meest voorkomende Trojan is ‘Clicker.CM-trojan’, die zorgt ervoor dat browsers uit het niets pop-ups laten zien met advertenties. Als de gebruiker hierop klikt, door het klikken verdiend de malware-schrijver geld.

Meest succesvolle vorm van infecteren is met behulp van lekken in andere programma’s of Windows. Die is namelijk in dertig procent van alle gevallen de boosdoener. Een andere veel voorkomende manier is het zelf downloaden ervan, gebruikers leven in de waas dat het programma veilig is, maar downloaden in feite malware. Dit kwam in 21 procent van alle gevallen voor. Kwaadaardige advertenties sluiten de top drie af, met twaalf procent.

Image-spam wordt echter bijna niet meer gebruikt, dit jaar werd hier nog drie procent van gelocaliseerd, vorig jaar was dit zestig procent. Anderzijds, het aantal tekst-spam-mailtjes bedroeg dit jaar ongeveer zeventig procent, vorig jaar was dit nog twintig procent.