Abonneer je gratis op Techzine!

G DATA heeft in oktober minder nieuwe malware ontdekt dan in september. Het verschil was twintigduizend stuks, in oktober werden er namelijk tachtigduizend nieuwe virussen en ander ongedierte geïdentificeerd.

Ondanks dat oktober, relatief gezien, een goede maand was, wil dat niet zeggen dat het jaar goed is. In 2008 zijn namelijk al de meeste nieuwe malware-uitbraken ooit gevonden. In de eerste zes maanden van dit jaar werden bijna drie keer zoveel virussen verspreid als in heel 2007. Toen werden er 133.253 soorten malware waargenomen.

Vooral de verspreiding van backdoor en adware is verminderd in oktober. Hier was namelijk een daling van respectievelijk 3 en 3,5 procent in te merken. Spyware daalde ook, met 1,9 procent. Trojan Horses, en de rest van de malware, steeg echter. Trojan Horses is het meest gestegen, met 5,7 procent. Bijna één op de drie nieuwe malware is een Trojan horse.

Ralf Benzmüller, manager van G DATA Security Labs: "De nieuwe cijfers zijn bemoedigend, maar tegelijkertijd is er nog steeds een schrikbarende groei zichtbaar ten opzichte van 2007. Opnieuw wordt bevestigd dat het noodzakelijk is actuele beveiligingssoftware en updates van je besturingssysteem op je computer te hebben."