min

Tags in dit artikel

Een rechter heeft de 24-jarige Amerikaan Michael Dolan veroordeeld tot zeven jaar cel omdat hij geïnfecteerde wenskaarten verstuurde naar AOL-gebruikers om op die manier hun persoonlijke gegevens te achterhalen.

Dolan achterhaalde eerste de e-mailadressen van de AOL-geruikers door middel van een speciaal programma. Daarna kregen de slachtoffers een wenskaart die van Hallmark.com afkomstig leek, maar in werkelijkheid een trojaans paard installeerde. Op die manier achterhaalde de Amerikaan samen met zijn vijf compagnons creditcardgegevens, rekeningnummers en andere gevoelige persoonlijke informatie.

Ook werden phishingmails verstuurd waarin gebruikers gewaarschuwd werden dat door een ‘server meltdown’ hun credit cardgegevens verloren gingen en dat ze die opnieuw moesten doorgeven. Een 250-tal mensen trapte in de valstrik, wat de bende van Dolan zo’n 250.000 dollar opleverde.

Dolan is overigens niet aan zijn proefstuk toe. Hij was namelijk al eens veroordeeld voor het hacken van een computer en kwam daarvoor weg met een voorwaardelijke straf. In zijn proefperiode ging hij echter opnieuw in de fout, waardoor hij alsnog negen maanden mocht brommen.