G Data heeft een nieuw malware rapport uitgebracht, in dit rapport zien we cijfers die duiden op een afname van de explosieve groei in nieuwe malware. Hoewel dat zeer goed nieuws is, staat daar tegenover dat de nieuwe malware wel steeds effectiever en dus schadelijker wordt.

In de afgelopen jaren zijn beveiligingsexperts gewend geraakt aan het zien van enorme groei in nieuwe soorten malware, deze explosieve groei zet zich in 2012 voor het eerst in jaren niet voort. Het feit dat het voor cybercriminelen steeds moeilijker wordt om de kwaadwillende programma’s aan de man te brengen heeft ervoor gezorgd dat malware steeds ingewikkelder en effectiever wordt. Het lijkt erop dat de echte professionele malware makers overblijven en de amateurs die verantwoordelijk zijn voor de wat simpelere malware het veld hebben moeten ruimen.

Een voorbeeld hiervan is het flashback-virus. Dit was één van de weinige virussen gericht op Mac OS X maar kreeg het voor elkaar om meer dan 600.000 Mac OS X computers te besmetten, dat zijn er meer dan er in totaal ooit besmet zijn. Ook bij het Android besturingssysteem kon er gesproken worden van slimme malware, daar werd een applicatie uitgebracht in de Play Store die alles deed wat de applicatie beloofde maar daarnaast bleek de applicatie ook malware te bevatten. Het duurde vrij lang voordat dit bekend werd.

De analisten bij G Data denken dat de groei van malware zich helemaal zal stabiliseren, maar dat de kwaliteit van malware nog hoger zal gaan worden. Eddy Willems, beveiligingsexpert bij G Data. stelt dat hij denkt dat we vanaf nu elk jaar ongeveer 2,5 tot 3 miljoen nieuwe malware programma’s gaan zien. Wat uiteraard nog steeds meer dan genoeg is.

Lees meer