min

Tags in dit artikel

, , ,

Wanneer een laptop verloren raakt, zijn veel mensen bang dat hun data bekeken kan worden en dat deze misbruikt kan worden. Dit speelt al helemaal een rol wanneer het een notebook is van een bedrijf of bijvoorbeeld een overheidsinstelling. Aan deze problemen wil Lenovo nu een eind maken.

Doordat de laptopdiefstallen een steeds groter probleem worden, komen bedrijven steeds met nieuwe ideeën om dit te kunnen voorkomen of de schade te kunnen beperken. Het meest innovatieve idee komt wellicht van Lenovo. Zij heeft gisteren een nieuwe manier geïntroduceerd om de laptop onbruikbaar te maken als deze gestolen is. De bedoeling is om de laptop onbruikbaar te maken wanneer deze gestolen is, door simpelweg een sms te versturen naar de desbetreffende laptop.

Verwacht wordt dat deze nieuwe feature in het eerste kwartaal van 2009 uit zal komen voor een aantal Thinkpad-laptops. Deze zullen ervoor zorgen dat de notebook in staat is om een sms te ontvangen dat verstuurd is naar een 3G-netwerk en er zo voor te zorgen dat de laptop onbruikbaar wordt. De blokkade zal direct in werking treden als de laptop aan staat. Wanneer de laptop echter uitgeschakeld is zal direct wanneer de laptop de volgende keer opstart en contact maakt met een 3G-netwerk de laptop onbruikbaar maken. Om vervolgens weer gebruik te kunnen maken van de laptop dient de gebruiker een van te voren vastgestelde code in te voeren tijdens het opstarten.

Lenovo heeft aangegeven dat zij voor deze nieuwe feature heeft samengewerkt met de BIOS-ontwikkelaar Phoenix. Beide bedrijven hebben niet aangegeven welke functies van de laptop allemaal afgesloten worden, maar het blijkt dat de harde schrijf – welke de meest gevoelige data bevat – gewoon actief blijft. In zo’n geval zal is het wellicht handig wanneer de laptop ook nog voorzien is van een versleutelde harde schijf. Mocht dit niet zo zijn, dan is deze nieuwe methode van Lenovo wellicht een erg gelimiteerde oplossing, dit geldt althans als de reden voor de diefstal de data is.

De nieuwe feature zal in een aantal speciaal geselecteerde modellen gratis ingebouwd worden. De service zal overal beschikbaar zijn waar normale GSM- en SMS-services ook beschikbaar zijn, zo liet Lenovo weten.