2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Over een paar weken worden de echte Oscars uitgereikt, maar PandaLabs heeft alvast een eigen toplijstje samengesteld. Het lijstje bestaat uit beroemdheden die het meest misbruikt zijn door spammers om hun producten en diensten aan de man te brengen.

Het meest populair zijn Hollywood-sterren. Brad Pitt, met dertien procent, en Tom Cruise, met twaalf procent, voeren de lijst aan en komen samen in bijna een kwart van alle spamberichten terug waarin namen van beroemdheden worden gebruikt. De vrouw is niet ondervertegenwoordigd in de lijst, de rest van de top tien wordt namelijk gevuld door vrouwelijke beroemdheden. Britney Spears, Angelina Jolie en Lindsay Lohan sluiten de top 5 af, met respectievelijk, twaalf, elf en tien procent ‘aandeel’. Actrice Jennifer Aniston sluit de top tien af met vijf procent. Maar naast beroemdheden die bekend zijn door hun acteer- of zang-talenten zijn ook andere mensen veelbesproken in de spam-berichten, te weten: Barack Obama, Tiger Woods en Scarlett Johansson.

"Cybercriminelen weten precies welke namen vaak op internet worden opgezocht, of welke beroemdheden vaak onderwerp van gesprek zijn in fora en sociale netwerken. Zij gebruiken deze namen vervolgens bij het verspreiden van spam. Op deze manier verleiden zij internetgebruikers e-mails en bijlagen te openen of op bijgevoegde links te klikken. Dit fenomeen staat bekend als social engineering", vertelt Luis Corrons, technisch directeur van PandaLabs. "De computers van mensen die in deze trucs trappen, worden vervolgens altijd geïnfecteerd met malware."

Panda Security geeft aan dat het niet verstandig is om spammailtjes te openen waar een beroemdheid in voorkomt. Deze berichten zijn te herkennen aan hun opvallende kreten als ‘Angelina Jolie naakt’ of ‘Rihanna geeft zich bloot’.