3min Security

Internet Explorer 8 blokkeert meeste phishingsites

Uit onderzoek van de onafhankelijke testinstelling NSS Labs blijkt dat Internet Explorer 8 de meeste phishingsites en de meeste malwaresites blokkeert.

In de test werden Mozilla Firefox 3, Google Chrome 2, Opera 10 Beta en Safari 4 meegenomen. Voor het onderzoek werden duizenden phishing- en kwaadaardige websites gebruikt, waarbij phishingsites een gemiddelde leeftijd hebben van 52 uur waardoor het erg lastig is om deze sites te blokkeren.

Gedurende de gehele testperiode van veertien dagen blokkeerde Internet Explorer 8 83 procent van de phishingsites, op de voet gevolgd door Mozilla Firefox met 80 procent. Opera 10 wist slechts 54 procent te blokkeren, Chrome 2 26 procent en Safari 4 maar 2 procent.

Internet Explorer 8 wist bovendien ook het snelst te reageren op nieuwe phishingsites. Binnen een dag blokkeerde het al zeventig procent van de sites, maar dat aantal bleef ongeveer gelijk op de lange termijn, en gemiddeld duurde het vijf uur voordat een phishingsite werd toegevoegd aan de blacklist van IE8.

Mozilla Firefox 3 blokkeert na een dag al 65 procent van de sites, terwijl Safari 4 blijft steken op twee procent en op de lange termijn daar slechts drie procent van weet te maken. Overigens deed Safari 4 er ook het langst over om een phishingsite te blokkeren, namelijk 54 uur.

De grote verschillen tussen Chrome, Firefox en Safari zijn opmerkelijk, gezien alle drie de browsers dezelfde beveiligings-API delen. Dit lijkt erop te wijzen dat de drie browserfabrikanten andere implementeermanieren hebben toegepast.

Internet Explorer 8 blokkeert meeste phishingsites

IE8 ook goed bij blokkeren malware

Naast het phishingrapport werd ook getest hoeveel malwaresites elke browser blokkeerde. Ook hier scoorde Internet Explorer 8 goed. Gedurende een periode van twaalf dagen blokkeerde het 81 procent van de kwaadaardige sites.

Dit keer viel een groot gat tussen IE8 en de nummer twee: Firefox 3 lukte het slechts 27 procent van de malwaresites te blokkeren, Safari 4 bleef hangen op 21 procent, Chrome 2 op zeven procent en Opera 10 op een zeer magere een procent.

In de test werd vooral social engineerd malware gebruikt. Overigens is de test ook eerder dit jaar gehouden en ook toen was Microsoft de winnaar en heeft het nu zijn score weten te verbeteren, terwijl de rest dat niet lukte.

Qua reactiesnelheid scoort ook IE8 op het gebied van malware blokkeren goed. Gedurende de eerste dag lukt het de browser om 51 procent van de sites te blokkeren, terwijl Firefox 3 blijft steken op 14 procent en de andere browsers op nog lagere getallen. Opmerkelijk feit is dat in dit geval Opera 10 Beta het snelst reageerde met slechts 5,5 uur, maar die browser blokkeerde slechts een procent van alle aanvallen.

Internet Explorer 8 blokkeert meeste phishingsites

Het gehele PDF-rapport over social engineerd malware is via deze link te bekijken en het rapport over phishingsites kun hier worden gevonden. Overigens is Mozilla Firefox 3.5 niet meegenomen in de test omdat deze browser te onstabiel draaide.

Bron:Neowin.net