1 min

Internet Explorer beschermt internetgebruikers het beste tegen websites die malware bevatten. Internet Explorer 9 behaalde zelfs een score van 100 procent.

Dat is de belangrijkste conclusie van onderzoeksbureau NSS Labs. Het bureau onderzocht welke webbrowser internetgebruikers het beste beschermt voor gevaarlijke websites met malware. Daaruit blijkt dat de SmartScreen-filtertechonologie van Microsoft een stuk effectiever bleek te zijn dan de filters van de concurrenten.

IE 8 herkende in 90 procent van de gevallen de gevaarlijke websites. Zijn opvolger IE 9 herkende iets meer gevaarlijke websites met: 92 procent. Als Application Reputation werd ingeschakeld herkende IE 9 de volle 100 procent van alle gevaarlijke websites waarmee werd getest. Deze software registreert hoe vaak een applicatie wordt gedownload, applicaties die veel gedownload worden krijgen daarbij een goede reputatie en kunnen als veilige download worden beschouwd.

De webbrowsers Safari, Firefox en Chrome herkenden slechts 13 procent van de schadelijke websites. Deze browsers gebruiken echter allemaal Googles Safe Browsing om gevaarlijke websites te herkennen, hierdoor spreekt het ook voor zich dat ze allemaal hetzelfde aandeel behaalden.

Safari, Firefox en Chrome reageerden daarentegen wel sneller op nieuwe toevoegingen op de zwarte lijst dan Internet Explorer. IE8 had gemiddeld 13,65 uur nodig om daarop te reageren, en IE9 zelfs 16 uur. De andere webbrowsers hadden slechts respectievelijk 5, 7 en 8 uur nodig.

Bekijk hier het gehele rapport van NSS Labs (PDF alert).