2min Security

Slechts 8 procent Nederlandse bedrijven voorbereid op cyberdreigingen

Slechts 8 procent Nederlandse bedrijven voorbereid op cyberdreigingen

Volgens onderzoek van Cisco is slechts 8 procent van de organisaties in Nederland bestand tegen modern cyberbeveiligingsrisico’s.

Het is de eerste Security Index van Cisco, met daarin ook Nederlandse data. Op basis van vijf kernpijlers stelt het onderzoek de mate van gereedheid vast. Het betreft identiteit, apparaten, netwerk, applicatieworkloads en data. Cisco classificeerde na ondervraging van 6700 securityleiders bedrijven als Beginner, Vormend, Progressief of Volwassen.

Slechts 2 op de 25 Nederlandse bedrijven blijkt volwassen genoeg zich echt te verdedigen tegen cyberincidenten. Het overgrote gedeelte valt in het stadium Beginner (10 procent) of Vormend (65 procent). Dergelijke bedrijven zijn onvoldoende in staat zich te beschermen tegen cyberincidenten.

Nederlandse organisaties zouden in het bijzonder vaak achterlopen met network security en applicatieworkloads. Op die vlakken bevinden zich respectievelijk 73 procent en 79 procent van de bedrijven zich in de beginnende of vormende fase. Op het vlak van identity, data en apparaten is respectievelijk 7 procent, 11 procent en 22 procent van de Nederlandse bedrijven echt volwassen.

Cisco ziet verontrustende cijfers

Cisco haalt daarbij aan dat 63 procent van de bedrijven de komende 12 tot 24 maanden verwachten slachtoffer te worden van een cyberincident. Wanneer dat vergeleken wordt met het afgelopen jaar, dan valt op dat toen 42 procent te maken kreeg met een securityincident. Een kwart van die getroffenen zei dat het ten minste 500.000 dollar, ongeveer 470.000 euro, kostte.

Tegelijkertijd ziet Cisco dat bedrijven zich bewust zijn van de risico’s en graag willen investeren in cyberweerbaarheid. In de komende 12 maanden zal 71 procent van de Nederlandse organisaties het securitybudget met ten minste 10 procent verhogen.

“Het huidige aantal bedrijven dat zich goed kan weren tegen cyberaanvallen is schokkend laag.
Het is van cruciaal belang dat bedrijven snel stappen ondernemen om hun cyberweerbaarheid
op het juiste niveau te krijgen”, zegt Michel Schaalje, Cybersecurity lead bij Cisco Nederland.

Tip: Cisco bouwt gestaag aan geïntegreerd en open securityplatform; hoe ziet dat eruit?