Wie een nieuw paspoort of identiteitsbewijs aanvraagt, zal vanaf maandag te maken krijgen met een nieuwe regel. Alle nieuwe paspoorten en identiteitsbewijzen worden voortaan voorzien van een vingerafdruk.

De staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken zal in Almelo de eerste vingerafdrukken opnemen in een paspoort. Voorheen hadden de Diplomatieke paspoorten en dienstenpaspoorten dit al sinds eind juni. Van de Europese Unie moest iedere lidstaat vingerafdrukken opnemen in hun reisdocumenten omdat op deze manier de autoriteiten beter kunnen controleren of het paspoort wel van de rechtmatige eigenaar is.

Er zullen vier vingerafdrukken af worden genomen, twee daarvan zullen daadwerkelijk in een chip op je paspoort komen. De vingerafdrukken worden ook opgeslagen in een centrale database.

De privacyvereniging Vrijbit probeerde al eerder bij het Europese Hof een voorlopige schorsing van registratie en opslag van biometrische gegevens op te leggen. Omdat dit is mislukt gaan ze nu een bodemprocedure starten bij het Europese Hof.