2min Security

ChatGPT wordt ingezet als handlanger bij cybercrime

ChatGPT wordt ingezet als handlanger bij cybercrime

Cybersecuritybedrijf Cybersixgill heeft een rapport uitgebracht over de huidige trends in cybercrime. Daaruit blijkt dat generatieve AI-tools zoals ChatGPT het criminelen makkelijker maken om misdaden te plegen.

Dat de mogelijkheden van generatieve AI uitgebreid zijn, hebben we al eerder uitgelicht. Zo is er een aantal sectoren waarbij kunstmatige intelligentie voor een revolutie gaat zorgen. Uit het rapport van Cybersixgill blijkt dus dat cybercriminelen profiteren van deze ontwikkeling. Zo kunnen AI-tools helpen met coderen, waardoor ook het schrijven van malware efficiënter gaat worden. Daarnaast kan ChatGPT phishing e-mails opstellen die ook nog eens erg geloofwaardig geschreven zijn.

Het rapport, dat 2022 beslaat, bevat nog meer bevindingen. Zo maken communicatie-apps met end-to-end encryptie het moeilijker om cybercrime te monitoren. Met beveiligde platforms als Telegram, Discord en het Chinese QQ kunnen criminelen hun berichten versleuteld verzenden.

Cybersixgill voorspelt een explosie van succesvolle cyberaanvallen. Dit komt mede door het feit dat criminelen hun doelwitten aan het bijstellen zijn. Credit card-fraude, een van oudsher geliefde bezigheid onder online misdadigers, is aan het uitsterven. Het zou mooi zijn als deze lieden vervolgens iets legitiems zouden gaan doen, maar de realiteit is dat slechte actoren vaak een nieuwe uitweg vinden.

“Als reactie op deze veranderingen kunnen bedrijven niet langer vertrouwen op gedateerde technologieën en handmatige processen om zichzelf te verdedigen tegenover steeds meer verfijnde aanvallen”, aldus Security Strategist Delilah Schwartz van Cybersixgill.