2min

Tags in dit artikel

, ,

Google breidt de mogelijkheden van Google Authenticator uit met een nieuwe update. Gebruikers kunnen dankzij accountsynchronisatie sneller terug bij hun inloggegevens als een apparaat verloren of gestolen is.

Deze week kondigde Google een belangrijke update aan voor Google Authenticator, diens multi-factor authenticatie app. De update is een reactie op de feedback van gebruikers, waaruit bleek dat er behoefte was om te helpen voorkomen dat ze hun inloggegevens kwijtraken.

Google Authenticator is een manier om tweefactorauthenticatie in te schakelen voor gebruikers om hun Google-accounts te helpen beschermen. De app werkt ook met veel diensten van derden.

De authenticator-app werkt door een reeks eenmalige inlogcodes (ook bekend als eenmalige wachtwoorden of OTP’s) te genereren die geldig zijn om verbinding te maken met een specifieke applicatie. Om in te loggen op de applicatie moet de gebruiker zijn of haar gebruikersnaam en wachtwoord invoeren, maar ook een nieuw gegenereerde OTP. Dit proces, bekend als twee-factor authenticatie, of 2FA, helpt het risico van accountkapingen te verminderen door deze extra stappen.

Gebruikers beschermen

Christiaan Brand, Google Group Product Manager for Identity & Security, lichtte de nieuwe release toe in een blogpost. “We hebben Google Authenticator in 2010 uitgebracht als een gratis en eenvoudige manier voor sites om ‘something you have’ twee-factor authenticatie (2FA) toe te voegen die de veiligheid van gebruikers bij het aanmelden versterkt”, legt hij uit.

Brand beschrijft vervolgens de redenering achter de nieuwe toevoeging. “Een belangrijk stuk feedback dat we in de loop der jaren van gebruikers hebben gehoord, was dat het omgaan met verloren of gestolen apparaten waarop Google Authenticator was geïnstalleerd, complex was,” zegt hij. “Aangezien one time codes in Authenticator slechts op één apparaat werden opgeslagen, betekende een verlies van dat apparaat dat gebruikers hun mogelijkheid verloren om zich aan te melden bij elke service waarop ze 2FA hadden ingesteld met behulp van Authenticator.”

Met deze nieuwe update synchroniseert Google Authenticator de OTP’s met het Google-account van de gebruiker. De persoon kan vervolgens weer toegang krijgen tot de codes die zijn opgeslagen op een verloren apparaat door simpelweg in te loggen op zijn account.

“Deze verandering betekent dat gebruikers beter beschermd zijn tegen uitsluiting en dat diensten erop kunnen vertrouwen dat gebruikers toegang behouden, waardoor zowel het gemak als de veiligheid toenemen”, aldus Brand.

Lees ook: Google brengt professionele cloud-diensten samen in Cloud Consulting