1 min

Tags in dit artikel

, , ,

In de eerste zes maanden van 2010 is er een recordaantal malware gesignaleerd. Het meest voorkomende type aanval waren Autorun-aanvallen, zo blijkt uit een rapport van antivirusbedrijf McAfee dat afgelopen dinsdag werd gepubliceerd.

Het aantal geregistreerde kwaadaardige software is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met elf procent toegenomen. In totaal zou het aantal gecatalogiseerde exemplaren opgelopen zijn van negen naar tien miljoen.

McAfee geeft aan dat het aantal Autorun-aanvallen drastisch is toegenomen. Bij een Autorun-aanval verspreidt de malware zich via USB-sticks en andere draagbare opslagapparatuur. In april steeg het aantal Autorun-aanvallen van 200.000 naar bijna 550.000 en ook in mei lag het aantal Autorun-aanvallen hoger dan normaal. Pas in juni zakte het aantal aanvallen weer terug naar een normaal niveau.

Ook sociale netwerken zijn structureel het doelwit voor het verspreiden van malware. Alhoewel over langere periodes gezien het gebruik van sociale netwerken voor het verspreiden toeneemt, is het aantal aanvallen sinds een extreme piek in december weer afgenomen.