1 min

Tags in dit artikel

De ooit explosieve groei van malware is mogelijk aan het afnemen, zo meent een expert bij beveiligingsgigant McAfee.

McAfee-onderzoeker Toralv Dirro vertelde in een recente blogpost dat de groei van het aantal nieuwe malwaremonsters in het wild afneemt. "Nu met een constante, toch nog gigantische, malwaregroei, is er misschien licht aan het einde van de tunnel," vertelde hij op de blog.

Dirro legde uit dat malware al een tijdje een exponentiële groei doormaakt en dat het aantal malware per jaar verdubbelt. Dit heeft geleid tot een zeer grote toename in de vondst van malwaremonsters.

Recentelijk is echter de groei steeds langzamer toe gaan nemen. Van een exponentiële functie is dit aantal veranderd in een stabiele, lineaire lijn. "Gedurende de laatste paar maanden is er niet langer een toename in het aantal van nieuwe monsters dat wordt gevonden," liet hij weten.

Desalniettemin is de groei nog steeds 600.000 stuks per maand, wat voor de meeste gebruikers als een nachtmerrie klinkt. Toch is Dirro positief omdat, wanneer hij dat aantal vergelijkt met eerdere groeiaantallen, dit erg goed nieuws is.

"Al jaren vecht de beveiligingsindustrie een verliezend gevecht met het aantal van nieuwe monsters dat elke maand toeneemt met een alarmerend aantal," voegde hij toe. "Als deze trend doorzet, zal het plannen voor toekomstige resources en technologieën een stuk makkelijker en beheerbaarder worden."