Een 44-jarige Duitse man is aangehouden vanwege het hacken van honderden webcams van tienermeisjes, hierdoor kon hij een kijkje nemen in hun slaapkamers, ook wanneer de meisjes niet achter hun computer zaten. De man gebruikte valse identiteiten om in contact te komen met zijn slachtoffers via diverse chatprogramma’s.

De man voerde eerst enkele gesprekken met de slachtoffers om hun vertrouwen te winnen. "Enkele gesprekken later stuurde hij zogezegd een foto door, maar in werkelijkheid was dat bestand een softwareprogramma", vertelt Jos Schützenberger, de procureur van Aken. "Daarmee kon hij ongemerkt de computer van zijn slachtoffer overnemen en de webcam activeren." De afgelopen maanden bekeek de 44-jarige Duitser tientallen tienermeisjes via hun eigen webcam, zonder dat de slachtoffers maar iets vermoedden.

De politie in Duitsland raadt dan ook aan om de webcam naar het plafond te richten of iets voor de webcam te hangen als je hem niet gebruikt. Bart Stoffels, hoofdredacteur van PC Magazine, vertelt dat de vereiste software makkelijk op internet te vinden is. Volgens Stoffels merkt het slachtoffer niks als het eenmaal geïnstalleerd is. "Het is een redelijk beangstigende gedachte. Maar voor wie iets van computers af weet, is het een koud kunstje", aldus Bart Stoffels.

Volgens de Duitse strafwet loopt de man het risco om drie jaar de cel in te gaan wegens schending van persoonlijke levenssfeer. Tot op heden weigert de man een verklaring af te leggen.