De Nederlandse politie heeft een zestienjarige jongen opgepakt voor het deelnemen van digitale aanvallen op MasterCard en Visa. De jongen heeft inmiddels reeds bekend deel te hebben genomen aan de acties.

Bij de jongen zijn computers en gegevensdragers in beslag genomen. Tijdens verhoor is een bekentenis afgelegd dat hij betrokken was bij aanvallen op MasterCard en Visa. Ook is voor de politie duidelijk geworden dat het om een grote groep mensen gaat, schuilgaande onder de naam Anonymous. Onderzoek naar deze groep wordt voortgezet.

De arrestatie is in opdracht van het Landelijk Parket uitgevoerd. De jongen werd in Den Haag opgepakt. Sinds het brein achter de veelbesproken website WikiLeaks is opgepakt, zijn er vele bedrijven aangevallen door sympathisanten van WikiLeaks. Zo moest ook PayPal het ontgelden nadat het bekend maakte dat donaties voor WikiLeaks geweigerd zouden worden.

Voor de aanvallen wordt gebruik gemaakt van Distributed Denial of Service-technieken waarbij vele computers tegelijkertijd verbinding maken met een website en deze zo plat proberen te leggen.