Volgens een Duits onderzoek is de aanval van het Stuxnet-virus even effectief geweest als een militaire aanval, minus dodelijke slachtoffers, fysieke schade en het risico op een oorlog. Het virus heeft het nucleaire programma van Iran zo’n twee jaar vertraging opgeleverd.

Stuxnet zou nog steeds nieuwe systemen infecteren en nucleaire processen van de Iraanse kernreactoren weten te verstoren. Volgens experts is dankzij de slechte veiligheidsmaatregelen in de Iraanse kernreactor de enige oplossing om van het virus af te komen, alle geïnfecteerde systemen verwijderen. Zelfs met deze maatregel is de toekomst van de reactoren onzeker.

Tofino Security, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het beveiligen van SCADA-systemen, waar Stuxnet zich op richt, merkt de afgelopen weken een flinke stijging van bezoeken op de eigen website. De bezoeken komen voornamelijk uit Iran, wat in kan houden dat het virus nog altijd een probleem vormt.

Mocht Stuxnet inderdaad zo schadelijk zijn geweest voor het Iraanse kernprogramma als dat het nu lijkt, wordt er een nieuwe mijlpaal gezet in cyberoorlogen.