Onderzoekers Karsten Nohl en Sylvain Munaut zijn er ingeslaagd om een mobiel GSM-gesprek af te luisteren van een willekeurige telefoon. Wie een telefoonnummer van iemand heeft kan zeer eenvoudig achterhalen waar de telefoon zich op dat moment bevind en kan vervolgens ook de SMS’jes en GSM-gesprekken afluisteren.

De onderzoekrs Karsten Nohl en Sylvain Munaut hebben tijdens het Chaos Communication Congres in Berlijn laten zien hoe ze gesprekken met een goedkope telefoon kunnen afluisteren. Nohl en Munaut lieten tijdens het congres zien dat je behalve een telefoon ook nog een computer nodig hebt.

Aan de hand van zelfgeschreven programmatuur verstuurden de onderzoekers onzichtbare sms-berichten om de locatie te achterhalen van een ander toestel. Via de telefoon wordt het vervolgens mogelijk om gesprekken te kraken, op te slaan en de versleutelde informatie te ontcijferen. Dit is volgens Nohl en Munaut mogelijk omdat providers te veel informatie vrijgeven bij het zoeken van een mobiele telefoon en doen simpelweg te weinig om de beveiliging te verbeteren. "Om het probleem te verminderen zou niet veel meer nodig zijn dan een enkele regel broncode", aldus Nohl.