2min

Volgens onderzoeker Fabian van den Broek van Universiteit in Nijmegen kunnen mobiele telefoongesprekken niet worden afgeluisterd tussen de telefoon en antennemast. Dat is onmogelijk omdat mobiel belverkeer telkens over wisselende frequenties plaatsvindt.

De onderzoeker Van den Broek onderzocht de beweringen van hackers dat zij met behulp van gratis of goedkope spullen gemakkelijk mobiele telefoongesprekken konden afluisteren. Maar volgens Van den Broek is dit niet mogelijk. "Die methode die hackers zeggen te gebruiken, werkt niet. Het apparaat dat ze gebruiken om die signalen uit de lucht te plukken, is daar nu aantoonbaar niet toe in staat, niet onder laboratoriumomstandigheden en al helemaal niet in de echte wereld." Het opvangen van voortdurende wisselende frequentie met goedkope apparatuur zou niet kunnen. Dit wil Van den Broek demonstreren tijdens de Workshop on Information and System Security op 29 en 30 november in Nijmegen.

Maar Van den Broek vermeldt dat het niet betekent dat er geen andere methode is die wel werkt. "Daar zijn hackers nu ook hard naar op zoek. Sterker nog: die methodes zijn er al, in India, maar ze zijn erg duur en worden alleen verkocht aan regeringen," aldus de onderzoeker. "De AIVD zal zeker zo’n apparaat hebben. Zodra er een goedkope ontvanger is die ook goed werkt, is het gsm-verkeer af te luisteren: de versleuteling is immers al gekraakt."

Een waarschuwing van de AIVD aan bedrijven om op de hoede te zijn voor afluisterpraktijken vindt Van den Broek dan ook nog ’te vroeg’.