1 min Security

‘Draadloze telefoons makkelijk af te luisteren’

Draadloze telefoons zijn eenvoudig af te luisteren, zo concludeerde NOVA gisteren.

‘Draadloze telefoons makkelijk af te luisteren’Met een speciaal telefoonkaartje dat te koop is voor 23 euro en een laptop kunnen draadloze telefoons en headsets al afgeluisterd worden. Het lukte NOVA zo gesprekken in ziekenhuizen, van de politie, de belastingdienst en van advocaten af te luisteren. Ongeveer plukte het honderd gesprekken uit de lucht.

IT-beveiliger Rop Gonggrijp zegt dat volgens hem mensen zich niet druk maken over dat anderen hun gesprekken afluisteren en dat ze daarom geen veilige apparatuur eisen. "Het is ook gemak, alles wat al niet gekraakt is en niet gebeurt, daar hoeven we ons ook niet tegen te beveiligen."

Volgens beveiligingsexpert Ronald Prins van FOX-IT zijn zo de helft van alle draadloze telefoons af te luisteren. "Ook van gerenommeerde merken. Daar zie je dat soms de duurdere types wel af te luisteren zijn en de goedkope niet", vertelt hij.

De verwachting is dat naast deze bepaalde typen DECT-telefoons ook gsm’s op deze manier binnen twee jaar af te luisteren zijn.

Bron:NOS Headlines