Abonneer je gratis op Techzine!

Afgelopen weekend is de website van de Amerikaanse Senaat gehackt. De groep die verantwoordelijk is voor deze hack noemt zich Lulz Security. De activiteit onder de hackers neemt de laatste maanden explosief toe.

Dat meldde een woordvoerder van de Senaat gisteren. Volgens de zegsman is de veiligheid van het computernetwerk niet in gevaar geweest. De groep hackers, die zich Lulz Sucrity noemen, schreven op de website:

"We hebben het niet zo op de Amerikaanse regering. Dit is een publicatie, gewoon voor de kick, van wat interne gegevens van Senate.gov. Is dit een oorlogsdaad heren?"

Dit bericht is een rechtstreekse verwijzing naar het voornemen van het Pentagon om met een nieuwe cyberstrategie te komen. Met de nieuwe plannen worden computeraanvallen vanuit andere landen als oorlogsdaad beschouwt. De hackers laten op deze manier op enigszins ludieke wijze weten dat ze het niet eens zijn met de voornemens van de Amerikaanse regering.

De laatste tijd zijn meerdere instanties en bedrijven slachtoffer van hackpraktijken. In april werd het PlayStation Network (PSN) gehackt. Het duurde vervolgens enkele weken voordat het netwerk weer volledig online was. Sony werd daarna het mikpunt van vele hackaanvallen, in totaal werden er bijna 10 diensten en websites van Sony gehackt. Andere slachtoffers de afgelopen weken van hackers zijn onder meer de:

In enkele gevallen wilde de hacker enkel duidelijk maken dat het ernstig schort aan de beveiliging van het betreffende bedrijf. In andere gevallen daarentegen werden vele e-mailadressen en andere klantgegevens gestolen.

Lulz Security is geen onbekende naam op het web. Deze groep hackers was onder meer verantwoordelijk voor het hacken van de Amerikaanse website van X-Factor. Ze kondigde aan dat meerdere inbraakpogingen zouden volgen. De Amerikaanse Senaat is het meest recente slachtoffer van Lulz Security. De grote vraag is nu of de rust zal wederkeren of dat dit nog maar het begin is van websites en diensten die worden gehackt en platgelegd.