1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De Nederlandse overheid is ondermaats voorbereid op een eventuele internationale cyberaanval die een wereldwijde crisis kan veroorzaken. Dit blijkt uit oefeningen van de overheid zelf. Dit weet het AD vandaag te melden.

Uit de grootschalige oefening blijkt dat het ontbreekt aan een goede coördinatie en zou de ernst van een eventuele aanval flink onderschat worden. Zo kan een serieuze aanval ertoe leiden dat er vitale onderdelen van een land plat worden gelegd. Zo zouden onderdelen als betalingsverkeer, systemen van luchtverkeersleiders op Schiphol en olieraffinaderijen in de Rotterdamse haven erg kwetsbaar zijn zo schrijft het AD.

De overheid voerde de oefening uit door een "Cyberstorm III" te simuleren. Hierbij vallen miljoenen computers in handen van hackers. Volgens hoofdonderzoeker Marcel Quanjel was het goed te merken dat Nederland nog niet bekend is met cybercrises. De crisiscoördinatoren waren volgens de onderzoekers vooral aan het vergaderen en overleggen en ontbrak er overzicht en coördinatie. Vandaag zal de Tweede Kamer worden ingelicht over de resultaten van de oefening. Staatssecretaris Fred Teeven pleit voor meer van dit soort oefeningen in de toekomst. Volgend jaar zal het Nationaal Cyber Security Centrum in bedrijf worden genomen.