2min

Auto’s zijn een stuk inbraakgevoeliger geworden sinds er mobiele software beschikbaar is om auto’s van het slot te halen en te starten. Boordcomputers die kunnen communiceren met mobiele telefoons zijn hierdoor erg gevoelig en makkelijk te hacken. Don Bailey en Mathew Solnik van iSec beweren dit aan de hand van verschillende tests die zij hebben gedaan.

Volgens iSec hadden de twee heren slechts twee uur nodig om de communicatie te onderscheppen tussen de auto en de smartphone en ook zelf te kunnen communiceren met de auto. Hierdoor verkregen ze ook de controle over de auto. Volgens iSec zou het mogelijk zijn bij twee producten, welke producten dit zijn is niet bekend.

Volgende week spreken Bailey en Solnik op de hackersconferentie Black Hat in Las Vegas, op deze conferentie wordt gesproken over de veiligheid van hard- en software. Mogelijk geven ze daar meer informatie over deze hack en vertellen ze over welke producten het gaat. Er zijn inmiddels verschillende grote merken zoals BMW en Mercedes die de mogelijkheid bieden om te communiceren met de boordcomputer van je auto via een smartphone.

Waar iSec zich meer zorgen over maakt is de groei van mobiele toepassingen in het verkeer en andere kritieke onderdelen in de infrastructuur. In de ogen van Bailey en Solnik zijn mobiele apparaten niet in staat om veilig te communiceren. Volgens Bailey en Solnik zouden mobiele apparaten meer mogelijkheden bieden voor cybercriminelen en terroristen om hun criminele acties uit te voeren.