2min

Malware op desktops, laptops, social media en mobiele telefoons is al lang niets nieuws meer. De kans is reëel dat cybercriminelen binnenkort ook geïntegreerde navigatiesystemen zullen misgebruiken om auto’s te stelen.

Het klinkt misschien wat vergezocht, maar het is volgens McAfee mogelijk dat autodieven de nieuwe cybercriminelen worden. Daarvoor waarschuwt McAfee in het recent verschenen rapport "Caution: Malware Ahead".

McAfee onderzocht samen met beveiligingsbedrijf ESCRYPT en diverse Duitse wetenschappers de mogelijkheden voor autodieven om auto’s te stelen. Theoretisch gezien is het mogelijk dat autodieven in de toekomst geïntegreerde navigatiesystemen zullen gebruiken om een auto te stelen. Volgens het beveiligingsbedrijf kunnen zij de auto op afstand ontgrendelen en starten via een mobiele telefoon.

Ook behoort het technisch gezien tot de mogelijkheden om de auto uit te schakelen en vervolgens te stelen, of persoonlijke gegevens te achterhalen via de Bluetooth-verbinding. Het navigatiesysteem dient om je van punt A naar punt B te brengen. De allernieuwste systemen krijgen echter steeds vaker een scala aan nieuwe mogelijkheden, alleen het uitbreiden en verbeteren van de beveiliging blijft nog achterwegen. Autodieven kunnen daardoor het navigatiesysteem misbruiken om de auto te stelen. Ook zou het de onderzoekers gelukt zijn de locatie van een dure auto te achterhalen via het navigatiesysteem.

Volgens Stuart McClure, de senior vice-president bij McAfee, zijn vandaag de dag meer computerchips geïntegreerd in allerlei aspecten van onze dagelijkse levens. De meeste daarvan zijn verbonden met internet of werken volledig automatisch. Dat biedt geweldige mogelijkheden, maar brengt ook nieuwe gevaren met zich mee. Door deze nieuwe technieken is het niet ondenkbaar dat autodieven deze technische functies straks gaan misbruiken om toegang tot (de systemen van) de auto te krijgen. Het is dan ook noodzakelijk dat deze systemen voorzien worden van goed functionerende beveiligingssystemen.

Hoewel het risico op dergelijke veiligheidsinbreuken op dit moment nog klein is, waarschuwt McAfee wel voor de gevaren. Verschillende Amerikaanse universiteiten hebben vorig jaar al onderzoek gedaan naar deze veiligheidsrisico’s en vastgesteld dat ze reëel zijn.