2min

Tags in dit artikel

, ,

AVG Mobilation heeft een antivirusscanner gelanceerd die je Windows Phone 7 toestel kan beschermen tegen kwaadaardige software. Het combineert AVG’s Safe Search met een antivirusscanner.

Wellicht is het overbodig om te benadrukken dat je computer beveiligen tegen virussen en andere malware nog steeds erg belangrijk is. Hetzelfde geldt steeds meer voor je mobiele telefoon, want ook deze is vatbaar voor malware. Lookout, het beveiligingsbedrijf voor mobiele telefoons, constateerde in juli dat er nieuwe variant op de beruchte DroidDream-trojan in omloop is. Gebruikers konden deze gewoon downloaden in de Android Market. Dat is mogelijk omdat Google pas achteraf apps uit de Market verwijdert, als blijkt dat deze bijvoorbeeld malafide software bevat. Apple daarentegen neemt de tijd om de app uitvoerig te onderzoeken alvorens ze deze in de App Store accepteert.

De DreamdDroid-trojan was bijzonder gevaarlijk en kon zonder activering een download van een geïnfecteerde app initiëren. Daarnaast bezocht het malafide websites en kon de Trojan andere (wellicht betaalde) apps van Android Market downloaden.

Tegen dit soort praktijken moet de nieuwe virusscanner gebruikers van het besturingssysteem Windows Phone 7 beschermen. In de applicatie zit een filescanner verwerkt die al je bestanden scant op virussen en deze verwijdert. Ook heeft de app de Safe Surf feature, waardoor het antivirusprogramma je eerst in real-time de safety ratings van een website controleert voordat je de site daadwerkelijk bezoekt.

Toch een paar tips om je mobiele telefoon virusvrij te houden. Om te beginnen is het verstandig alleen apps te downloaden van betrouwbare bronnen. Ook kan je kijken naar de commentaren en de waardering van de app door gebruikers en de rechten die je aan de applicatie geeft.

In de tweede plaats moet je ervoor zorgen dat je telefoon met een goed wachtwoord of pincode is beveiligd: een wachtwoord dat moeilijk is om te raden. Wees dus niet gemakzuchtig door een eenvoudig en veelgebruikte code te kiezen, zoals "1234", "0000", "5683" of "2580".