2min

Afgelopen woensdag schreven we over de lancering van de AVG-Mobilation app die je Windows Phone 7 toestel beter zou beveiligen tegen mobiele malware. Nu blijkt dat Microsoft de app inmiddels uit de marketplace heeft verwijderd omdat de app locatiegegevens doorstuurt naar AVG en reclame toont, Microsoft medewerker Justin Angel noemt de app zelfs spyware.

Microsoft medewerker Justin Angel, heeft de hele app van AVG uit elkaar getrokken en ontleed om te kijken wat de app precies doet. Zo kwam hij onder meer tot de conclusie dat de app locatiegegevens doorstuurt naar AVG. Ook vraagt de app gegevens op zoals het e-mail adres van de gebruiker en welke telefoon deze gebruikt. Verder meldt Windows blogger en hacker

Rafael Rivera die ook onderzoek deed naar deze applicatie zegt dat deze app wel erg oppervlakkig zoekt naar malware. Er zijn slechts 4 virusdefinities waar de app naar zoekt. Een bericht, audiobestand of afbeelding met de naam eicar en een Hebreeuws woord. Hiermee kan de scan dan ook wel als fake worden bestempeld maar eigenlijk nog meer als spyware. Ondertussen dat de app op de achtergrond draait wordt de gebruiker namelijk lastig gevallen met reclame uitingen. Deze app is behalve goede reclame voor een partij als AVG, die dit juist zouden moeten voorkomen. Volgens Rivera is deze app een regelrechte port van de Android-app, waarmee de geloofwaardigheid van de Android-variant ook meteen in diskrediet is gebracht.

De app is om deze redenen voorlopig verwijderd uit de Marketplace tot Microsoft de app nader heeft onderzocht. AVG heeft nog geen tijd gehad om te reageren op de beschuldigingen.