Symantec heeft als beveiligingsbedrijf de lastige taak om voor alle nieuwe innovaties ook beveiligingsoplossingen te bouwen. Uiteindelijk moeten onze systemen veilig te gebruiken zijn en wat extra controle kan dan soms helemaal geen kwaad. Symantec heeft nu een pakket ontwikkeld dat je auto moet beveiligen.

Symantec Anomaly Detection for Automotive is geen pakket wat je binnenkort bij de MediaMarkt in de schappen aan zal treffen, maar het zal waarschijnlijk direct verkocht worden aan de autofabrikanten. Het idee achter deze software is dat het computersysteem van de auto in kaart wordt gebracht en dat de software van Symantec het gedrag gaat monitoren. Zodra er iets gebeurd wat afwijkt van de normale gang van zaken kan de software dit detecteren en waar nodig neutraliseren.

We krijgen steeds meer electronica in onze auto’s en dat betekent dat beveiliging ook een veel grotere rol gaat spelen. Zo beschikken sommige auto’s zelf al over een eigen WiFi-netwerk. Helaas betekent dat ook dat kwaadwillenden een poging kunnen doen om dat WiFi-netwerk te hacken en toegang te krijgen tot de auto en zelfs de deuren op afstand kunnen ontgrendelen. Dat soort beveiligingen verwacht je misschien van de autofabrikant, maar de vraag is of dat wel fair is, het beveiligen van computersystemen vereist veel expertise en autofabrikanten zijn goed in auto’s bouwen, maar niet in softwarebeveiliging. Daar ligt dus een rol weggelegd voor beveiligingsbedrijven zoals Symantec.

Symantec heeft ervoor gekozen om deze nieuwe beveiligingssuite voor auto’s te voorzien van flink wat machine learning, om normaal gedrag in kaart te brengen en abnormaal gedrag te neutraliseren. Volgens Symantec kan de software in enorm veel auto’s worden toegepast, waarschijnlijk draait de software op een speciale versie van Windows die Microsoft op dit moment levert aan flink wat autofabrikanten.