2min

Tags in dit artikel

, ,

De laatste tijd verschijnen er steeds meer spamberichten op het internet met softwareaanbiedingen. Wie ingaat op deze advertenties wordt doorverwezen naar onveilige webwinkels. Wie daar vervolgens een product koopt kan fluiten naar zijn geld.

Dat meldt SPAMfighter in een persbericht aan Techzine. Volgens het beveiligingsbedrijf schieten dit soort websites de laatste paar dagen als paddestoelen uit de grond. Deze websites blijven ook maar enkele dagen online. In die tijd hopen ze voldoende geld geïncasseerd te hebben van nietsvermoedende internetters en halen ze de website weer offline, om het vervolgens op een ander adres opnieuw te proberen.

Volgens SPAMfighter zijn dergelijke advertenties zeer verleidelijk voor internetgebruikers en bedrijven, omdat software van bekende merken veelal erg duur is. Spammers spelen slim in op deze gevoelens door zogenaamd software tegen aantrekkelijke prijzen aan te bieden.

De link in de berichten verwijst naar een website die er op het eerste gezicht professioneel en betrouwbaar uitziet. De betaalpagina’s op deze sites zijn echter niet beveiligd. Als internetgebruikers hun betaalgegevens invoeren, kunnen de spammers daar misbruik van maken door kleine en grote geldbedragen van hun rekening te schrijven. Daarnaast bieden spammers vaak illegale kopieën van originele softwarepakketten aan.

"Door software te kopen op websites waarvan de betaalpagina niet versleuteld is, nemen kopers een groot risico", zegt Martin Thorborg, een van de oprichters van SPAMfighter. "Criminelen kunnen vrij eenvoudig bank- of creditcardgegevens onderscheppen en misbruiken. We adviseren bezoekers om te bekijken of de betaalpagina begint met ‘https://’. Alleen dan hebben ze de garantie dat ze een beveiligde pagina gebruiken."