3min

Tags in dit artikel

,

Het merendeel van de software die wordt aangeboden op veilingsites is illegaal. De Business Software Alliance, het samenwerkingsverband van softwareleveranciers en hardwarepartners tegen illegale software, waarschuwt mensen die online software willen kopen als cadeau voor Sinterklaas of Kerstmis om alert te zijn.

Ondanks inspanningen van softwareleveranciers en veilingsites blijkt uit recent onderzoek van IDC (The Risks of Obtaining and Using Pirated Software: oktober 2006) dat slechts 49 procent van de aangeboden pakketten legaal is. 39 procent is gekopieerd of vervalst, terwijl 12 procent nagemaakte componenten bevat of legale software betreft waarmee is geknoeid. Kortom: in minder dan de helft van de gevallen schaffen online kopers via veilingsites legale software aan.

Naast het risico dat een gekocht pakket niet of niet goed werkt, maakt de koper ook kans op vervolging – softwarepiraterij is namelijk strafbaar. Bovendien krijgen gebruikers van illegale software geen upgrades, technische ondersteuning, handleidingen of documentatie. De kwaliteit en betrouwbaarheid van illegale software is niet gewaarborgd en gebruikers kunnen virussen en andere bedreigingen binnenhalen als ze de software installeren.

"Het internet heeft de manier waarop we aankopen doen sterk veranderd", zegt Jacco Brand, voorzitter van het Benelux Committee van de Business Software Alliance. "In de meeste gevallen is dit een uiterst positieve ontwikkeling. De mogelijkheid om een valse identiteit aan te nemen, heeft echter tot een toename in illegale activiteiten geleid. Veilingsites blijken een geliefd medium voor kwaadwillenden die gekopieerde software of softwarepakketten zonder licentie willen verkopen. Mensen die deze software aanschaffen, hebben geen idee wat ze opgestuurd krijgen. In het beste geval blijkt de cd leeg of onbruikbaar. In een slechter geval wordt de pc van de gebruiker besmet met een virus of spyware."

De Business Software Alliance (BSA), heeft tien tips opgesteld voor de veilige aankoop van software via bijvoorbeeld veilingsites:

1. Vertrouw op uw instinct – Vergelijk de prijs met de winkelwaarde van de software. Is deze vele malen lager, dan betreft het waarschijnlijk een kopie.

2. Ga na of het authentieke software betreft – Vraag voor aankoop of handleidingen, licenties en garanties bij de software geleverd worden. Zitten er geen handleiding, licenties, garantie bij? Dan is het waarschijnlijk een illegaal pakket.

3. Kijk uit met back-ups – Als een verkoper aanbiedt een back-upkopie te maken, is de software meestal illegaal. Cd’s met legale software mogen niet worden gekopieerd. Vaak mag er alleen een reservekopie voor eigen gebruik gemaakt worden, maar deze mag nooit worden verkocht of aan derden verstrekt.

4. Kies niet voor compilatiedisks – Een CD-ROM met meerdere softwareprogramma’s, zeker als het gaat om pakketten van verschillende leveranciers, is vaak geen legale versie.

5. Achterhaal indien mogelijk het adres van de verkoper – Als een verkoper zijn/haar adres niet wil geven, levert hij/zij waarschijnlijk illegale software. Als er iets met de aangeschafte versie mis blijkt te zijn, kun je bovendien nooit meer terug naar de verkoper.

6. Denk aan de douane – Softwarepiraterij komt overal ter wereld voor. Het invoeren van in het buitenland aangeschafte illegale software is strafbaar.

7. Kijk of de verkoper een keurmerk bezit – Onafhankelijke organisaties zoals de consumentenbond beoordelen professionele verkopers geregeld. Een positieve beoordeling, of toegekend keurmerk, vergroot de kans dat je met een betrouwbare leverancier te maken hebt.

8. Kijk of en hoe de verkoper ‘gewaardeerd’ wordt – Veel veilingsites bieden de mogelijkheid voor klanten om positieve of negatieve feedback over een verkoper achter te laten.

9. Bekijk het label – Handgeschreven labels? Hoogstwaarschijnlijk betreft het geen legale versie.

10. Bewaar bonnen – Als blijkt dat de opgestuurde software illegaal is, kan dit een bewijs vormen en de basis bieden voor vervolgstappen.