2min

Beveiligingsbedrijf Govcert overtreedt mogelijk de Archiefwet, de wet die de toegang tot en vormgeving van overheidsarchieven regelt. Govcert registreert en archiveert beveiligingsincidenten waarbij de staatsveiligheid mogelijk in het geding is geweest. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter eist nu een onderzoek naar de gang van zaken.

Govcert is een beveiligingsbureau dat ondersteuning biedt aan de Nederlandse overheid als er hackaanvallen gepleegd worden op overheidsinstanties. Bij een recent onderzoek van Webwereld en NU.nl over de Nederlandse staatsveiligheid bleek dat Govcert de eigen administratie over hackaanvallen niet op orde had. Op de lijst van cyberaanvallen ontbraken een aantal incidenten.

Volgens de Archiefwet hebben overheidsinstanties de plicht om hun administratie en documenten "in goede en geordende staat" gedurende een aantal jaar vast te leggen. Hoe gevoeliger de informatie is, des te belangrijker het is dat dit goed gebeurt.

Het ontbreken van enkele incidenten in de eigen administratie bewijst dat Govcert het kennelijk niet zo nauw neemt met de regels. Daarom heeft onderzoeksjournalist Brenno de Winter een verzoek ingediend bij de Erfgoedinspectie tot onderzoek en handhaving. De Erfgoedinspectie ziet erop toe dat overheidsinstanties de Archiefwet naleven.

"Er is gerede twijfel over de betrouwbaarheid van verslaggeving van security-incidenten bij Govcert, doordat de administratie incompleet blijkt te zijn. Terwijl dat een van de kerntaken van deze organisatie is. Dit is des te zorgelijker omdat het ook gaat om staatsgeheimen. Dat is te bizar voor woorden", aldus De Winter in een toelichting over zijn verzoek.

De Erfgoedinspectie heeft aangegeven om deze "incidentmelding" te zullen onderzoeken. Mocht de inspecteur tot de conclusie komen dat Govcert nalatig is geweest om de administratie op orde te houden, dan zal de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maatregelen treffen omdat de Erfgoedinspectie geen sanctiemiddelen heeft.

De Winter gaat ervan uit dat het niet zover zal komen, maar hij is er heilig van overtuigd dat de Govcert een waarschuwing van de Erfgoedinspectie niet in de wind zal slaan.