Uit recent onderzoek van AV-Comparatives blijkt dat 38 procent van de ondervraagde pc-gebruikers wekelijks in aanraking komt met malware. Daaruit blijkt opnieuw dat malware een groot probleem is en gebruikers zonder enige bescherming tegen malware echt grote risico’s lopen.

Op Techzine schrijven we regelmatig over hoe belangrijk het is om gebruik te maken van een softwarepakket dat je beschermt tegen malware. Een goede internet security suite of virusscanner is echt geen overbodige luxe meer. AV-Comparatives doet elk jaar onafhankelijk onderzoek en heeft recent 5.845 internetgebruikers een enquete voorgelegd. Daaruit komt naar voren dat 38 procent van de ondervraagden wekelijks een melding krijgt van zijn of haar malware-beveiligingssuite, over een geblokkeerde dreiging. Nog eens 23 procent zegt maandelijks een melding te ontvangen.

Van de ondervraagden kwam:

  • 40,3 procent uit Europa;
  • 34,2 procent uit Azië;
  • 14,4 procent uit Noord-Amerika;
  • 11,1 procent uit Afrika, Australië of Zuid- en Midden-Amerika.

Ook werd gepeild welk besturingssysteem het meest werd gebruikt door de respondenten, dit bleek niet geheel marktconform te zijn. Veel respondenten blijken early adopteren te zijn. 57,1 procent beschikt over Windows 7 en 28,5 procent over Windows 8. Windows XP werd nog maar door slechts 10,7 procent van de ondervraagden gebruikt. Apple’s Mac OS X was goed voor 1,5 procent, Windows Vista voor 1,4 procent en Linux voor 0,8 procent.

49,1 procent weigert te betalen voor antivirussoftware

Van de ondervraagden gaf 2,4 procent aan niet te beschikken over antivirussoftware, 35,5 procent gaf aan gratis antivirussoftware te hebben geïnstalleerd en 11,4 procent een gratis Internet Security Suite. 37,1 procent geeft aan een betaalde Internet Security Suite te gebruiken en 13,8 procent een betaald antiviruspakket. Daaruit kunnen we concluderen dat 50,9 procent een betaalde antivirusoplossing heeft en 49,1 procent weigert te betalen voor bescherming tegen virussen en malware.

Ook werd onderzocht hoeveel gebruikers al bezig zijn met malware op hun smartphone, daaruit kwam naar voren dat 25,8 procent geen beveiligingssoftware op zijn smartphone heeft geïnstalleerd. Dit getal zal waarschijnlijk wel gaan dalen de komende jaren.

Populariteit antivirussoftware in Europa

Computer Mobile
1. Avast Avast
2. Kaspersky ESET
3. ESET Bitdefender
4. Bitdefender Kaspersky
5. AVIRA Dr.Web
6. Symantec AVG
7. Microsoft AVIRA
8. Panda Symantec
9. Emsisoft TrustGo
10. F-secure Lookout