2min

Amerikanen maken van hun computerbeveiliging een zooitje. Bijna éénvijfde van alle Amerikanen die een Windows-pc gebruiken, gaat het internet op zonder antivirusprogramma. Bijna tweederde van deze groep heeft geen enkel beveiligingspakket. Eén op de drie onbeschermde pc’s draait op een een beveiligingsprogramma dat verlopen is.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van McAfee. Het beveiligingsbedrijf scande het afgelopen jaar wereldwijd ruim 280 miljoen pc’s. Nadere analyse wijst uit dat 19,3 procent van alle Amerikaanse Windows-computers zonder beveiligingspakket op internet surft.

63 procent van deze groep beschikte over geen enkele beveiligingssoftware. De resterende 37 procent beschikte over een antiviruspakket waarvan de licentie verlopen was. Volgens McAfee gaat het om een groep die ooit een demoversie van een commercieel beveiligingsbedrijf heeft gedownload. Deze groep heeft nauwelijks tot geen bescherming tegen recente virussen en andere malware.

Wereldwijd heeft gemiddeld 17 procent van alle Windows-pc’s geen beveiligingsprogramma op de harde schijf staan. De Amerikanen behoren met hun score tot de vijf meest onbeveiligde landen ter wereld. Singapore, Mexico, Spanje en Japan gaan de Verenigde Staten voor in het lijstje.

Gary Davis van McAfee wijst erop dat een antiviruspakket niet alleen van belang is voor de beveiliging van de computer van individuele gebruikers. Computers die van afstand overgenomen kunnen worden zijn verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van alle spamberichten die dagelijks verstuurd worden. Tevens kunnen op deze manier virussen en andere malware verspreid worden.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Eurostat bleek dat Nederlanders de meeste veiligheidssoftware gebruiken van Europese lidstaten. 96 procent van de ondervraagden zei beveiligingssoftware op zijn computer te hebben geïnstalleerd. Vier op de vijf Nederlanders vertelden regelmatig nieuwe updates te installeren om hun computer optimaal te beveiligen.