2min

Google gaat gebruikers die zijn ingelogd op Google.com automatisch laten zoeken via een versleutelde verbinding (SSL). Gebruikers die zijn ingelogd op Google.com worden straks automatisch doorverwezen naar de https://www.google.com. Google gaat het beveiligd zoeken voorlopig nog niet invoeren op de andere Google domeinnamen zoals Google.nl.

Google bood al langere tijd een versleutelde versie aan van de zoekmachine aan via https://encrypted.google.com maar gaat deze feature nu ook doorvoeren op de normale versie van de zoekmachine. Wanneer je ingelogd bent met je Google-account worden je zoekresultaten automatisch versleuteld. Heb je geen account of ben je niet ingelogd kan je zelf voor de versleuteling zorgen door http:// te vervangen door https://.

De feature is volgens Google vooral bedoeld voor mensen die gebruik maken van een openbaar WiFi-netwerk. Daarnaast erkent Google volgens eigen zeggen het groeiende belang van bescherming van gepersonaliseerde zoekresultaten. Google zal de beveiligde verbinding voor de zoekmachine in de aankomende weken gaan uitrollen. Na het uitrollen zal je automatisch worden doorgestuurd naar het https:// adres van Google.

Er is echter veel kritiek op Google dat het ingelogde gebruikers standaard via een beveiligde verbinding laat zoeken. Als gebruikers zoeken via een beveiligde verbinding en vervolgens doorklikken naar een website is dit niet langer te zien. De eigenaren van websites kunnen niet zien hoe deze bezoekers op hun website zijn gekomen. Op dit moment kunnen website eigenaren precies zien via welke zoekwoorden je op hun website komt of vanaf welke website je komt. Deze informatie is echter zeer belangrijk voor websites omdat ze met die gegevens hun websites kunnen verbeteren.

Google steekt daar met deze dienst een stokje voor. Al blijft Google zelf wel meten naar welke websites er wordt doorgeklikt en deze informatie wordt gedeeld met adverteerders in Adwords. Daarom is er ook redelijk wat kritiek om die aangevoerde redenen van Google. Als privacy zo belangrijk is zou Google deze informatie ook niet moeten doorspelen aan adverteerders in Adwords.

Vooralsnog is er nog geen reden voor paniek, slechts 10 procent van alle bezoeken aan Google gebeurd met een ingelogde Google-account. Ook is het beveiligd zoeken voorlopig alleen van kracht op Google.com en in Nederland gebruikt iedereen Google.nl. Mocht Google het beveiligd zoeken echter wereldwijd uitrollen en het sociale netwerk van Google, Google+, wordt een groot succes. Dan zullen de klachten flink gaan toenemen omdat website eigenaren dan over een stuk minder gegevens gaan beschikken.