1 min

Google heeft besloten om websites te dwingen gebruik te gaan maken van HTTPS. Websites die gebruik maken van een beveiligde verbinding zullen op termijn hoger in de Google-zoekresultaten worden geplaatst. De zoekgigant wil uitgevers en bedrijven stimuleren om hun websites veiliger te maken.

Google heeft op zijn blog laten weten dat het TLS gaat meewegen in het sorteren van de zoekresultaten. Op dit moment krijgen https-websites nog maar weinig voordeel, maar dat gaat in de nabije toekomst veranderen. Google heeft al testen gedaan met het meewegen van tls en de eerste resultaten zijn zeer positief.

Voordat websites massaal overstappen op https zijn er enkele eisen waarvan voldaan moet worden. Zo is Google van mening dat er gewerkt moet worden met 2048-bit certificaten en mogen zoekspiders niet worden geblokkeerd door de website. Daarnaast moeten websites gebruik maken van "relative url’s" naar pagina’s, documenten, afbeeldingen en dergelijke binnen hetzelfde beveiligde domein. Wat neer komt op een zo kort mogelijk pad, bijvoorbeeld: "../images/logo.png". Voor alle andere domeinnamen moet men gebruik maken van "protocol relative URLS", dat komt neer op "//www.techzine.nl/images/logo.png". Dit voorkomt problemen dat er zowel beveiligde als niet beveiligde content op een pagina wordt geladen.