McAfee hackt draadloos insulinepompje

Abonneer je gratis op Techzine!

Tijdens de hackerconferentie in Miami heeft McAfee-onderzoeker Barnaby Jack aangetoond dat het mogelijk is om draadloos een Insulinepompje te hacken. Hiermee is het mogelijk om een patiënt een fatale dosis toe te dienen.

Barnaby Jack demonstreerde deze week een aanval een draadloze insuline pomp van het merk Medtroinc. De kleine pompjes zijn uitgerust met een radiozender waarmee patiënten en dokters draadloos functies kunnen aanpassen. De McAfee medewerker ontdekte met behulp van eigen software en een speciale antenne het lek in augustus.

De kwetsbare Nedtronic-apparaten ontvangen hun data via een 900 Mhz-band die binnen een straal van 100 meter aan te spreken is. Hiervoor heeft de aanvaller geen verdere gegevens nodig zoals een volgnummer. Vervolgens kan het totale reservoir aan insuline worden toegediend wat kan leiden tot overlijden.

De fabrikant heeft in een reactie laten weten dat het werkt aan verbetering van de beveiliging. Zo zou het bedrijf overwegen om encryptie toe te voegen en patiënten en dokters in te lichten over de risico’s. Medtronic benadrukt wel dat de voordelen nog steeds groter zijn dan het gevaar op misbruik.