2min Security

Anonymous zet gegevens van duizenden mensen online

De hacktivisten van Anonymous hebben de privégegevens van duizenden mensen online gezet, waaronder van enkele honderden Nederlanders. In totaal gaat het om zo’n 860.000 accounts. Onder de getroffen Nederlanders zijn onder meer PVV-Kamerlid Marcial Hernandez, enkele journalisten van kranten, bankmedewerkers en nog een tiental bedrijven.

Anonymous zet gegevens van duizenden mensen onlineHet gaat om uiteenlopende gegevens van gebruikersnamen en hash-wachtwoorden tot aan creditcardgegevens inclusief verlopdatum en CVC-code. De gegevens zijn buitgemaakt tijdens een aanval op het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor. Met de creditcardgegevens zouden al verschillende donaties zijn gedaan aan goede doelen.

Uit een analyse van de gegevens blijkt dat er in Nederland veel verschillende organisaties een account hebben bij Stratfor. Zo zijn er verschillende mensen uit de politiek die een account hebben bij Stratfor, zoals eerder gemeld een PVV-kamerlid, maar ook medewerkers van de Tweede Kamer, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook veel journalisten van kranten hebben een accoutn bij Stratfor, onder meer journalisten van het Parool, Trouw, NRC en de Volkskrant.

Hoewel de wachtwoorden niet direct leesbaar zijn, zijn deze voorzien van een MD5 hashing algoritme, dit moet worden gezien als niet meer dan een matige beveiliging en zal door menig hacker in korte tijd te kraken zijn. Het grootste risico lopen dan ook de mensen die hetzelfde wachtwoord gebruiken voor hun Stratfor account als voor andere accounts, zoals bijvoorbeeld hun e-mail adres.

Ter compensatie heeft Stratfor inmiddels besloten om alle klanten een jaar lang gratis identiteitsbescherming aan te bieden. Naast het uitlekken van e-mail adressen en wachtwoorden zijn ook creditcardnummers van veel grote bedrijven uitgelekt wat uiteindelijk grote gevolgen kan hebben.