2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple is begonnen met het actief tegenwerken van aanbieders van illegale iOS-apps. De alternatieve appstore Installous heeft zijn servers verhuisd naar het buitenland om de copyrightwetgeving te ontduiken.

Via Installous is het mogelijk om als iOS-gebruiker illegaal apps te downloaden waarvoor normaal betaald moet worden. Apptrackr, de maker van de illegale appstore, heeft laten weten meer advertenties toe te voegen aan de applicatie. Dit is noodzakelijk om de verhuizing te bekostigen. Apple gaat de strijd aan met deze illegale dienst door opzoek te gaan naar de hostingservers van de illegale apps. Meestal zijn dit gratis uploaddiensten zoals Megaupload en Rapidschare. Deze diensten krijgen vervolgens een takedown-verzoek van Apple.
Apptrackr meent dat Apple het indexeren van de hostingservers heeft geautomatiseerd en zodoende in hoog tempo nieuwe takedown-verzoeken kan versturen. Apptrackr zal hierop reageren door de Installous applicatie uit te rusten met captchas. Dit zijn afbeeldingen die als mens zijnde te lezen zijn maar voor een computer niet tot nauwelijks. Hiermee moet het voor Apple voortaan onmogelijk zijn om de links naar de hostingdiensten te indexeren.

Voor het gebruik van de illegale appstore is het noodzakelijk om de iPhone of iPad eerst te jailbreaken. Vervolgens kan men met Installous de gratis apps downloaden en installeren. Deze apps zijn verder precies hetzelfde als in de officiële App Store van Apple. Het enige verschil is dat de apps uit de illegale App Store zijn ontdaan van hun kopieerbeveiliging en prijskaartje. Door de illegale appstore lopen ontwikkelaars en Apple veel geld mis, iets wat Apple nu dus probeert tegen te gaan.