Microsoft zegt opnieuw dat het de maker van het Kelihos botnet op het spoor is. Volgens het computer- en softwarebedrijf is de Rus Andrey N. Sabelnikov verantwoordelijk voor het maken van deze beruchte botnet. Het bedrijf heeft een rechtszaak tegen de man aangespannen in Virginia.

Microsoft slaagde er vorig jaar september in om het Kelihos botnet neer te halen. Deze botnet was in staat om een computer te veranderen in een spamnetwerk. Zonder medeweten van de nietsvermoedende eigenaar verstuurde hij op grote schaal ongewenste e-mailberichten naar duizenden slachtoffers, wiens computer vervolgens geïnfecteerd werden. Het computer- en softwarebedrijf zei dat het ook een verdachte had gevonden, maar na het voeren van diverse gesprekken met deze man was Microsoft ervan overtuigd dat hij niet de dader kon zijn. Daarop kondigde het bedrijf aan dat de Digital Crimes Unit het onderzoek zou voortzetten.

We zijn inmiddels drie maanden verder en Microsoft zegt nu een nieuwe verdachte te hebben opgespoord: de Rus Andrey N. Sabelnikov. Het bedrijf zegt bewijs te hebben dat Sabelnikov de programmeercode voor Kelihos heeft geschreven en zodoende het botnet heeft gemaakt, of een bijdrage heeft geleverd in het proces om het malwareprogramma te maken. Tevens zou hij op de achtergrond de touwtjes in handen hebben. Ten slotte zou de man over meer dan 3700 cz.cc-domeinnamen beschikken. Deze worden volgens Microsoft gebruikt voor ‘discutabele doeleinden’ die gelinkt kunnen worden aan malafide internetpraktijken.

Daarmee is het verhaal voor Microsoft nog niet ten einde. Volgens het bedrijf zijn wereldwijd nog steeds duizenden computers besmet met het Kelihos botnet. Ook wil het bedrijf zich in de toekomst blijven inzetten om internetcriminelen aan te pakken.